İnternet Dolandırıcılığı

Haberler

İnternet Dolandırıcılığı

Sosyal yaşantımızda bazı konularda insanların iyi niyetlerini veya ihtiyaçlarını suistimal ederek dolandırıcılık yapan kişiler artık farklı bir boyut haline geldiler. Sosyal hayatta karşılaşmış olduğumuz bu tür insanlar artık boyut atlayarak sanal alem üzerinden internet dolandırıcılığı işvesi altında karşımıza çıkabiliyorlar. Günümüzde birçok dolandırma tekniğini kullanan bu insanlar neredeyse akıllarına gelen her türlü yöntemi kullanmaktan çekinmiyorlar.

İnternet Dolandırıcılığı Nedir?

İçinde yaşadığımız bu çağda sanal alem bizim için olmazsa olmaz bir olgudur. Fakat ne yazık ki gerçek hayatta karşımıza çıkan bu dolandırıcılar sanal alemde de peşimizi bırakmıyor. Birden fazla dolandırıcılık çeşidi ile insanları kandıran bu kişilerin en yaygın dolandırma yöntemleri arasında kredi kartı dolandırıcılığı yer alıyor. İnternet üzerinde yapılmış olan yenilikler ve benzeri işlemler bize daha kolay bir şekilde bankacılık işlemlerini gerçekleştirme imkânı sunsa da bu olanağı suistimal eden internet dolandırıcıları da mevcuttur. Bu dolandırıcılar yapmış olduğumuz işlemleri takip altına alarak diledikleri gibi bilgilerimizi kullanarak bizi kötü durumlara sokabiliyorlar.

Günümüzde ise bu durum oldukça önem arz eden bir boyut haline gelmiştir. İnternet üzerinde yapılmış olan herhangi bir işlemde belirli bir kayıt tutulmaktadır ve bu kayıta göre yapmış olduğumuz işlemlerin belirgin vurguları yapılır. Dolandırıcılık niyeti ile insanları kandıran kişiler bu vurgu ve izleri takip ederek kişilerin gizlilik içerisinde kalması gereken bilgilerini açığa çıkarırlar ve bu bilgiler ile maddi menfaatlerini karşılarlar. Birçok İnternet sitesi güvenlik önlemi almasını rağmen yine de bir yollarını bulup bu önlemleri aşıyorlar.

İnternet Dolandırıcılığının Yasalarca Hükmü

İnternet üzerinden dolandırıcılık yapan bu kişiler yasalara göre suçlu konumundadır. Türk Ceza Kanunu’na göre bu kişilere bir takım cezai yaptırımlar uygulanıyor. Bu suçlar ise 157. Ve 158. Madde gereğince, İnternet dolandırıcılığı suçu ve nitelikli suçlar kapsamı içerisinde yer alıyor. İnternet suçları yalnızca bankacılık işlemlerinde geçerli değildir. Bankacılık işlemlerinin yanı sıra bireylerin sosyal medya hesaplarını çalmakta suçtur. Fakat bu suç çalınmış olan sosyal medya hesaplarının ne amaçla kullanıldığına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

İnternet Dolandırıcılığının Cezası

İnternet dolandırıcıları bazı yazılımlar ile bilgilerini gizli bir hale getiriyor veya sürekli değiştiriyor. Bu sebeple yakalanmaları biraz zaman alabiliyor. Yapmış oldukları suça göre değerlendirilen ve buna göre ceza veren kanunlar gereğince bu kişilere en az 3 yıl kadar hapis cezası veriliyor. Fakat eğer işlemiş oldukları suç daha ağır bir suçu teşkil ediyorsa 7 seneye kadar çıkması mümkün. Son olarak çalınan sosyal medya hesapları daha ağır bir suç için kullanılırsa 7 yılı bile aşabilmesi mümkündür.

İnternet siteleri üzerinden alışveriş yaparken SSL sertifikası var mı diye kontrol etmek gerekir. Eğer yok ise alışveriş yapıp kendinizi riske atmamalısınız.