Chatbot ve Yapay Zeka

Chatbot, Yapay Zeka ve Fırsatlar

Chatbot

Chatbot Ve Yapay Zeka

Çoğu insan İnternet üzerinden alışveriş yaparken ya da hizmet alırken müşteri destek kısmından gönderilen otomatik mesajlar ile karşılaşmıştır. Teknolojinin gelişmesiyle şirketler iş yükünü hafifletmek ve anında müşteri desteği sağlayarak memnuniyet elde etmek için çeşitli yöntemlere başvururlar. Başvurulan yöntemler arasında bulunan chatbot ve yapay zeka, oldukça kullanışlı ve kaliteli hizmetlerin verilmesine olanak sağlamaktadır.

Chatbot Nedir?

Chatbot, chat ve robot kelimelerin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Kelime anlamı olarak, mesajlaşma servisleri kullanılarak müşteriler ya da kullanıcılarla iletişim sağlayan, görevleri otomatik bir şekilde anlayıp tanımlayan ve hızlı cevaplar veren yapay zeka yazılımlarıdır. Kısacası, mesajlaşma, doğal dil işleme ve yapay zeka birleşiminden chatbotlar oluşur. Örneğin, telefon ya da bilgisayarlarınızda yüklü olan chatbot uygulamalarını kullanarak, yapay zekalı chatbotunuza sorular sorabilir, bir arkadaş gibi konuşabilirsiniz.

Chatbot Nasıl Çalışır?

Chatbotların çalışma şekilleri ya da komutları iki şekilde gerçekleşir.

Birincisi, sabit senaryolu ya da hikayeli komutlarla çalışabilmesidir. Bir nevi sabit fikirli chatbot olarak tanımlanan bu çalışma şeklinde, yazılıma genel konular yani herkes tarafından kabul görmüş komutlar yüklenir. Örneğin, bir alışveriş sitesinin müşteri destek kısmında, ”Size nasıl yardımcı olabilirim?” sorusunu görüyorsanız, sabit fikirli bir chatbot kullanıldığını anlarsınız.

İkincisi ise, daha karmaşık yapıdaki chatbot yapay zeka yazılımlarıdır. Doğal dil anlama yöntemleri kullanılarak oluşturulan karmaşık yapıdaki chatbotlar, soru sorduğunuz konulara ayrıntılı ve güncel bir şekilde cevap verebilmektedir. Gün içerisinde telefonunuza gelen sesli hava durumu raporları karmaşık chatbotlara en iyi örneklerden biri olmaktadır.

Chatbot Kullanım Alanları ve Yapay Zeka ile İlişkisi

Gelişen teknolojiyle birlikte işlerin kolay bir şekilde halledilmesi, müşterilerin isteklerine hızlı, doğru cevaplar verilmesi ve zamandan tasarruf edilmesi amaçlanmaktadır. Buna bağlı olarak kullanılan chatbotlar, birçok alana yayılmıştır.

Şirketlerin internet siteleri üzerinde bulunan canlı destek servislerinde, sosyal medya paylaşım sitelerinin kişisel cevaplar verebilen mesajlaşma servislerinde, en gelişmiş arama motoru olan Google arama motorunun sesli ve otomatik yanıt sisteminde, cep telefonlarının arama, mesajlaşma, sesli ve otomatik uygulama alanlarında, Amazon‘un akıllı hoparlör sisteminde ve Microsoft uygulamalarında yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.